Mátyás király játszópark

„Amikor tavaly megnyitottuk a kibővített Vuk-játszóteret és a Pom Pom játszóteret, odalépett hozzám egy újságíró, aki megkérdezte, mi lesz a következő? Hirtelenjében azt válaszoltam: a Várban egy Mátyás király játszóteret még el tudnék képzelni” – elevenítette fel a kezdeteket dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere, a Mátyás Király játszópark 2015-ös, Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén tartott átadóján.
 
Az I. kerület tematikus játszótereinek legújabb darabját áthatja a hely szelleme, no meg a mondás: a név kötelez. Buda fénykorába, igazságos királyunk idejébe repít, a várat, a börtönt, a földalatti labirintust idéző, a Budai Várhoz illeszkedő környezet.
 
A járófelületet fahánccsal borították, így sérüléstől nem kell tartani. A valódi várfalhoz mesebeli rondella simul. Az első udvar: az Egyszer volt Budán kutyavásárt, a második a kolozsvári bíró házát ábrázolja. az utolsó pedig a várbörtön. Az alkotókat a Nürnbergi Krónika, más néven a Schedel kódex Budát bemutató fametszetei ihlették. Így született a 40 méter hosszú háromemeletes vár, amelynek aljában a valódira hajazó alagútrendszer kanyarog. Függőhíd fut a mászófalhoz és a kötéllétrákhoz. Gondoltak a legkisebbekre is, őket csúszdás mászóvár várja. A játszóparkba díszes vaskapun keresztül vezet az út.