VUK játszótér

A Gellérthegy a magyar családok kedvelt kiránduló helye, ám több mint egy évtizeden keresztül hiányát szenvedte játszótérnek. A dr. Nagy Gábor Tamás vezette Budavári Önkormányzat úgy döntött, saját területén, saját beruházásban orvosolja a problémát. Már a kezdetek kezdetén felmerült, hogy nem hagyományos játszóteret építenek, hanem

lelkiséggel gazdagítottal lepik meg a gyermekeket. Olyannal, amelyik megmozgatja fantáziájukat, élővé varázsolja a moziban, tévében látott mesehősöket. Méghozzá a magyar animációs filmek mesehőseit. 

A polgármester alapvetése így hangzott:

„Mi, itt Budaváron úgy tekintünk a magyar kultúra egészére, amelybe nem elég beleszületni, de tovább kell adni, tovább kell gazdagítani azt. E szép hazafias feladatot pedig nem lehet elég korán elkezdeni: már gyermekkorban hozzá kell látni.”

Mi más is lehetne a nemzedékeket: szülőket és csemetéiket összekötő közös meseélmény, mint Fekete István örök klasszikusa a Vuk. Méghozzá azokon a figurákon keresztül, amelyekkel Dargay Attila ajándékozta meg a világot 1981-ben. A magyar animációs művészet meghatározó tervezője és rendezője 2009-es haláláig a kerületben élt. Természetes hát, hogy 2010 gyermeknapján, az ő emlékének ajánlva adták át a lurkóknak a Vuk nevét viselő tematikus játszóteret. A kötelező játékok, mint libikóka, csúszda, mászóka, homokozó között a simabőrű gyerekek megölelgethetik a kis Vukot és gyámját, Karakot, a kamasz rókát párjával, Cselével, az öreg vadászkutyát, Vahurt, Unkát, a szerelmes békát, vagy a részeges libákat. Igazi különlegesség a rókavár, a kalandparki kötélcsúszda, vagy a társasjáték asztalok, no meg az óriás sakk.