Elsődleges a gyermekek biztonsága - Interjú

2016-11-18

 

Júniusban alapította az önkormányzat  a Budavári Játszótér Üzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft-t, vagyis a BUJSZ-t. A BUJSZ szeptemberben kezdte meg tényleges működését. De vajon mit csinálnak pontosan? Erről kérdeztük Dobó István Zoltán, ügyvezetőt.

 

– Röviden szólva, azért vagyunk, hogy gazdája legyünk az önkormányzat játszótereinek – mondta elöljáróban az ügyvezető igazgató, s nyomban felhívta a figyelmet arra a fontos tényre, amely szerint, bár nem látszik, mégis igen bonyolult eszközök a játékok. A maximális biztonságot szigorú EU-s szabályozás betartása biztosítja. Mivel a nagyobb budavári játszóterek különleges, tematikus játszóparkok, így körültekintőbben kell azokat ellenőrizni és gyakrabban kell karbantartani.

– Ráadásul az átlagnál lényegesen nagyobb a leterheltségük, hiszen a város más kerületeiből is idevonzzák a gyerekeket – árulta el Dobó István Zoltán, aki maga gépészmérnök és munkavédelmi szakmérnök, így érthető, számára a biztonság elsődlegesen fontos.

 

Vajon mi az ellenőrzés módja? Valaki járja a játszótereket és szemrevételezi a játékok állapotát? Bizony, ez a klasszikusnak nevezhető módszer kötelező. Méghozzá naponta. Körültekintő ellenőr vizsgálata szűri ki a közvetlen veszélyforrásokat. Ráadásul elektronikus rendszer ellenőrzi, minden játékot megvizsgált-e a járőr. Hetente, kéthetente ellenőrizzük a takarítást, az őr által jelzett hibák kijavítását is. Továbbá négyévente, egy független, akkreditált minősítő szervezetnek el kell végeznie az úgynevezett szabványossági ellenőrzést – fogalmazott a BUJSZ ügyvezetője.

– Tavasszal, a szezonnyitást átfogó vizsgálat előzi meg, felülvizsgáljuk valamennyi játék állapotát, a szükséges karbantartási munkákat elvégezzük. De már év végén feltöltjük a homokot és  kicseréljük az elkopott, letört alkatrészeket, pótoljuk a sérült gumifelületeket.

Dobó István Zoltán rámutatott: komolyabb javítások esetén, - ha a meghibásodott játszóeszköz nem keríthető el biztonságosan  - azért kénytelenek szüneteltetni az adott játszótér nyitva tartását, mivel kevés cég foglalkozik karbantartással, építéssel, alkatrész beszerzéssel, azaz már az időpont egyeztetése sem megy egyik napról a másikra.

A jövőről is kérdeztük az ügyvezetőt, aki annyit elárult: terveznek új játszóteret, méghozzá a Tabánban. Követve a hagyományokat, természetesen tematikust, ám, hogy milyen témát keltenek életre, azt meglepetésnek szánják.

– Jövőre web-kamerákat telepítünk, egyrészt ezzel vizsgálva a játszóterek terhelését, a takarítás hatékonyságát, másrészt távol tarthatjuk az esetleges vandálokat. Ugyanakkor egy mobil applikáció segítségével bárki megnézheti, hová érdemes kimenni a gyerekekkel, ahol nincs teltház – vázolta az elképzeléseket az ügyvezető igazgató.

A Rumini és a Mátyás király játszótér élőképét már most bárki megtekintheti az önkormányzat internetes felületén.

A BUJSZ tervei között ingyenes játszótéri wifi pontok telepítése is szerepel, valamint a kerítésre erősített hirdetőtáblákat helyeznek ki. Ezeken a szülők meghirdethetik gyermekeik feleslegessé vált holmijait, illetve közösségi programokat. Örök gond az illemhelyek hiánya, ebben is szeretnénk megfelelő megoldást találni.

                                                                                           D.A.